skip to content
Eindtermen VAKO wijnopleidingen niveau 3
Het doel van deze opleiding is het uitbreiden van de theoretisch wijnkennis en proefvaardigheden naar een professioneel niveau. 
 
Studiemateriaal: VAKO wijncursusmap
 
Exameninformatie: 60 multiple choice vragen en zes multiple choice proefvaardigheidsvragen
Examenduur: 75 minuten
Beoordeling: cijfer
 

Theorie: 

Het theoretische examen bestaat uit 60 meerkeuzevragen met drie antwoordmogelijkheden. De kandidaat dient voor het theoretische deel minimaal 36 vragen goed te beantwoorden = eindcijfer 6.

 

Praktijk: 

Voor het organoleptische deel van het examen worden zes wijnen ingeschonken. Voor iedere wijn wordt een meerkeuzevraag gesteld met drie antwoordmogelijkheden. De kandidaat dient minimaal 2 wijnen goed te herkennen.

 

Bijzonderheden: 

Indien een kandidaat voor het theoretische deel slaagt en voor het praktisch deel zakt dan krijgt de kandidaat op dezelfde examendag één herkansing voor het praktische deel. 

   
Na het succesvol afleggen van het examen heeft de cursist 
  • kennis van diverse druivenrassen en kan deze relateren aan wijnstreken
  • kennis van wijn producerende landen en streken*
  • kennis van de werkzaamheden in de wijngaard en de jaarlijkse cyclus
  • kennis van wijnstokken en de kwaliteit van de oogst
  • kennis van de betekenis van het klimaat en bodem voor de wijnbouw
  • kennis van het wijnbereidingsproces van rode, witte en rosé wijnen
  • kennis van het wijnbereidingsproces van mousserende en versterkte wijnen
  • kennis van etiketteringsvoorschriften en terminologie
  • kennis over verantwoord alcholgebruik
Na het succesvol afleggen van het examen kan de cursist 
  •  hoofdtypen wijnen herkennen
  • diverse handelingen verrichten en adviezen geven

 

Druivenrassen niveau 3:

Witte druivenrassen Blauwe druivenrassen
Albariño (Spanje)

Chardonnay (Frankrijk/ Nieuwe Wereld)

Chenin blanc (steen) (Frankrijk/Zuid- Afrika)

Gewurztraminer (Frankrijk)

Grüner veltliner( Oostenrijk)

Muscat (Frankrijk)

Muscadet (Frankrijk)

Pinot blanc (Frankrijk)

Pinot gris (Frankrijk)

Riesling (Frankrijk, Duitsland)

Sauvignon blanc (Frankrijk, Nieuwe Wereld)

Trebbiano (Italië)

Torrentés (Argentinië)

Verdejo (Spanje)

Verdicchio (Italië)

Viura (Spanje)

Viognier (Frankrijk)

Cabernet sauvignon (Frankrijk, Nieuwe Wereld)

Cabernet franc (Frankrijk)

Carmenère (Chili)

Gamay (Frankrijk)

Grenache, Garnacha (Frankrijk, Spanje)

Malbec (Argentinië)

Merlot (Frankrijk, Nieuw Wereld)

Montepulciano (Italie)

Mourvèdre (monastrell) (Frankrijk)

Nebbiolo (Italie)

Nero d’avola (Italie)

Pinotage (Zuid-Afrika)

Pinot noir (Frankrijk, Nieuwe Wereld)

Primitivo, Zinfandel (Italië, Amerika)

Sangiovese (Italië)

Syrah (Shiraz) (Frankrijk, Nieuwe Wereld)

Tempranillo (Spanje)

Zweigelt (Oostenrijk)

 

 

wijnopleiding vako wijninstituut vinoloog wijnacademie wijnstudio wijncursus

CURSUSDATA
CURSUSPRIJZEN